Puratosova tovarna Belcolade se razširjuje in postala prva ogljično nevtralna tovarna čokolade na svetu

Groot-Bijgaarden, Belgium

8 nov. 2021

Press
Zaveze
Podjetje
Novice

Z največjo naložbo v zgodovini podjetja se bodo zmogljivosti na vodilni lokaciji v Erembodegemu skoraj podvojile, saj povpraševanje po belgijski in trajnostni čokoladi še naprej narašča.

Skupina Puratos Group je danes sporočila, da je začela obsežno širitev svojega obrata Belcolade v Erembodegemu v Belgiji. Razširjena lokacija v Erembodegemu bo poleg znatnega povečanja zmogljivosti in večje prilagodljivosti omogočila tudi hitrejše inovacije, s čimer bo bolje služila strankam po vsem svetu. Po besedah Jean-Philippa Michauxa, finančnega direktorja in vodje usmeritvenega odbora za trajnost pri podjetju Puratos, bo to tudi "zgled trajnostne proizvodnje čokolade". 

Po zaključku prve faze leta 2023 bo Belcolade ponovno potrjen kot čokolada, ki jo izbirajo čokoladarji, paštetarji in peki.

Največja kapitalska naložba v zgodovini podjetja Puratos

"Ker se povpraševanje potrošnikov po trajnostni belgijski čokoladi hitro povečuje in ker smo edini belgijski družinski proizvajalec te čokolade za profesionalce, je bila širitev v Erembodegem očitna poteza," pravi Youri Dumont, direktor poslovne enote za čokolado v podjetju Puratos. "V naslednjih petih letih bomo skoraj podvojili proizvodnjo čokolade Belcolade, kupci pa bodo imeli koristi od navdihujočih inovacij, ki bodo na trg prišle hitreje kot kdaj koli prej." 

Razvoj podjetja Belcolade je posledica Puratosovega programa Cacao-Trace in visokokakovostnih kakavovih sestavin, ki jih zagotavlja. Program Cacao-Trace bolj kot kateri koli drug primerljiv program pridobivanja koristi pridelovalcem kakava, ki za svoja kakovostna zrna prejmejo boljšo ceno in dodaten čokoladni bonus za vsak kilogram prodane čokolade Cacao-Trace.

Trajnostni načrt

V skladu s Puratosovo zavezanostjo prihodnjim generacijam bo celotno območje Belcolade postalo ogljično nevtralno. Delovalo bo 100-odstotno na obnovljivo električno energijo in bo tako popolnoma brez fosilnih goriv. Prav tako bo 90% vode pridobljeno iz zbrane deževnice. Po besedah Michauxa so ti ukrepi temeljni za zavezo podjetja, da bo do leta 2025 doseglo ogljično nevtralnost. 

Naložba bo financirana z novim trajnostnim posojilom, ki ga je odobrila banka KBC.

Dumont o naložbi pravi: "Puratos se je v 80. letih prejšnjega stoletja odločil, da bo zaščitil enega najdragocenejših elementov belgijske kulinarične dediščine, belgijsko čokolado. Zato smo leta 1988 investirali v tovarno in uvedli blagovno znamko Belcolade, ki je ponujala čokolado najboljše kakovosti, proizvedeno izključno v Belgiji – v Erembodegemu. Zelo se veselimo te širitve in koristi, ki jih bo prinesla našim cenjenim strankam, partnerjem, zaposlenim in lokalnemu območju, saj bomo v prihodnjih letih zaposlili približno 100 sodelavcev. Z večjo ekipo izkušenih, strastnih in zaupanja vrednih strokovnjakov, najsodobnejšo opremo in dediščino, trdno zasidrano v srcu Belgije, se veselimo, da bomo trgu ponudili še več edinstvene, okusne in trajnostne čokolade Cacao-Trace."