Cacao-Trace je naš edinstven, obojestransko koristen program, ki temelji na lokalnem znanju in izkušnjah kmetov ter jim omogoča večjo produktivnost in trajnost. S pomočjo kmetom povečujemo vrednost njihovega kakava, zato bodo v kakovostni čokoladi uživale še naslednje generacije. V prihodnje nameravamo ta program, ki trenutno deluje v Vietnamu, Slonokoščeni obali in na Filipinih, postopoma razširiti na druge države zahodne Afrike in Južne Amerike.

Cacao-Trace - Izboljšanje življenj z izboljšanjem praks

Cacao-Trace je neposreden odgovor na potrebo po bolj trajnostni in pregledni dobavni verigi kakava. Njena edinstvena celostna kombinacija okoljskih, finančnih in človeških pobud je namenjena izboljšanju življenja in praks pridelovalcev kakava. Cacao-Trace s poudarkom na kakovosti, izobraževanju in usposabljanju omogoča kmetom, da izboljšajo svoje sposobnosti in postanejo še bolj produktivni in trajnostni, kar zagotavlja, da bodo v čokoladi uživale še naslednje generacije.

Proizvajalci čokolade in potrošniki so lahko prepričani, da Cacao-Trace pomeni kakovostna, sledljiva in trajnostna kakavova zrna. V program so vgrajene nenehne izboljšave, ki jih potrjujejo neodvisne revizije tretjih oseb. 

Strokovna fermentacija za boljši okus čokolade

V čokoladi se tradicionalno mešajo kakavova zrna različne kakovosti, da se doseže standardizirana kakovost in okus. Cacao-Trace se tega loteva drugače. Kakavova zrna so izbrana po svojih značilnostih, njihova kakovost pa je skrbno preverjena. Leta raziskav so nas pripeljala do tega, da smo na novo opredelili merila za fermentacijo naših zrn. Ker je ta postopek ključnega pomena za razvoj okusa čokolade, je to razlika med povprečno in vrhunsko kakovostjo. Zato naša zrna fermentirajo v centrih za naknadno spravilo pridelka pod nadzorom visoko usposobljenih strokovnjakov. Ti skrbijo za to, da se naravni potencial okusa zrna lahko v celoti razvije in na koncu izrazi v končni čokoladi. S prilagajanjem meril za fermentacijo lahko okus istih zrn prilagodijo celo osebnim željam.

Dodajanje kakovosti kakava v formulo trajnosti

Podobno kot drugi trajnostni programi tudi Cacao-Trace prispeva k trajnostni dobavni verigi z najboljšimi okoljskimi, finančnimi in človeškimi pristopi. Poleg tega je tudi znak kakovosti.  Ekipe Cacao-Trace tesno sodelujejo s kmeti in skrbno nadzorujejo postopek fermentacije in sušenja, kar je ključni korak za zagotavljanje vrhunskih kakavovih zrn. Ta podpora kmetom omogoča, da se več časa posvetijo skrbi za svoje nasade ter izboljšajo znanje, produktivnost in kakovost. Rezultat je koristen za obe strani. Kmetje dosegajo boljše pridelke, proizvajalci čokolade pa so prepričani o višji kakovosti zrn za čokolado odličnega okusa.

Resnično okusna čokolada mojstrov fermentacije

Čokolada Cacao-Trace ponuja tisto, česar drugi trajnostni čokoladni izdelki pogosto nimajo, ko gre za okus in arome. To je posledica tega, da se program intenzivno osredotoča na postopek po obiranju in druge dejavnike, kot so tla, podnebje in genetska raznovrstnost zrn. Podobno kot pri pridelavi vina je fermentacija bistvena faza pri razvijanju aromatičnega potenciala vsakega kakavovega zrna. Obvladovanje tega procesa zagotavlja, da le najkakovostnejša zrna postanejo okusna čokolada Cacao-Trace.

Dodaten bonus ob nakupu čokolade Cacao-Trace

Z nakupom čokoladnih izdelkov Cacao-Trace podpirate dolgoročno dobavo čokolade, hkrati pa neposredno pomagate zmanjšati stopnjo revščine pridelovalcev kakava. Za vsak kilogram kupljene čokolade Cacao-Trace kmetom izplača "čokoladni bonus" v višini 0,10ct. Ta preprosta in pregledna plačilna shema je edinstvena, saj 100% čokoladnega bonusa kmetje prejmejo prek sklada Next Generation Cacao Foundation. S tem se ustvarja obojestransko koristen odnos v celotni dobavni verigi, od kmeta, ki prideluje kakavova zrna, prek proizvajalca in distributerja čokolade do ljubiteljev čokolade po vsem svetu.

Krepitev zaupanja s preglednostjo in sledljivostjo dobavne verige

Z nakupom čokolade Cacao-Trace pomagate izboljšati življenje pridelovalcev kakava in njihovih družin. Nadzorovano ločevanje kakava Cacao-Trace od drugih kakavovih zrn v celotni dobavni verigi – od žetve do predelave – zagotavlja fizično sledljivost vsega kakava Cacao-Trace. Ljubitelji in proizvajalci čokolade so lahko prepričani, da je vsaka dobava kakavovih zrn Cacao-Trace potrjena in registrirana.